33-404.210 Mental Health Treatment Facilities - Consent to Psychiatric Treatment.

(1) Before psychiatric treatment is initiated within a mental health facility as defined in subsection 33-404.202(2), F.A.C., the inmate shall be asked to give his express and informed written consent for such treatment. “Express and informed written consent” means consent voluntarily given in writing after a conscientious and sufficient explanation and disclosure of:

(a) The purpose of the proposed treatment;

(b) The common side effects of the treatment, if any;

(c) The expected duration of the treatment; and

(d) The alternative treatment available.

The explanation shall enable the inmate to make a knowing and willful decision without any element of fraud, deceit, or duress, or any other form of constraint or coercion.

(2) If the inmate is a patient in a mental health facility by order of a court and refuses such treatment as is deemed to be necessary for the appropriate care and safety of the inmate or others, such treatment may be provided under the following circumstances:

(a) In an emergency situation in which there is immediate danger to the health and safety of the inmate or other inmates, such treatment may be provided upon the written order of a physician for a period not to exceed 48 hours, excluding weekends and legal holidays. If, after the 48-hour period, the inmate has not given express and informed consent to the treatment initially refused, the warden shall, within 48 hours, excluding weekends and legal holidays, petition the circuit court serving the county in which the facility is located for an order authorizing the continued treatment of the inmate. In the interim, treatment may be continued upon the written order of a physician who has determined that the emergency situation continues to present a danger to the safety of the inmate or others.

(b) In a situation other than an emergency situation, the warden shall petition the court for an order authorizing the treatment of the inmate for a 90 day period. The court shall be notified in writing if the inmate has provided express and informed consent in writing; has been transferred to another institution of the department; is no longer in need of treatment; or the warden shall, prior to the expiration of the initial 90-day order, petition the court for an order authorizing the continuation of treatment for another 90-day period. This procedure shall be repeated until the inmate provides consent, is no longer at the mental health treatment facility, or is 

no longer in need of treatment. Treatment may be continued pending a hearing after the filing of any petition. The inmate and his representative shall be provided with a copy of the petition and the date, time, and location of the hearing.

(3) In addition to the above provisions, when the permission of the inmate cannot be obtained, the warden of a mental health treatment facility or his designee, with the concurrence of the inmate’s attending physician, may authorize emergency surgical or non-psychiatric medical treatment if such treatment is deemed lifesaving or if there is a situation threatening serious bodily harm to the inmate.
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