34-6.002 Persons Who May Receive an Advisory Opinion ‒ Standing.

(1) A public officer, candidate for public office, or public employee may request an advisory opinion about how Art. II, Sec. 8, Fla. Const., or the Code of Ethics applies to his or her own situation.

(2) A public officer or employee having the power to hire or terminate employees may request an advisory opinion about how the Code of Ethics applies to any such employee or applicant for employment. A public officer having the authority to appoint a person to public office may request an advisory opinion under the Code of Ethics with respect to any such person; where an appointment is made by a commission, council, or board rather than by an individual public officer, the commission, council, or board or any member thereof may request an advisory opinion with respect to any such appointee.

(3) A former public officer or employee may request an advisory opinion concerning any provision of the Code of Ethics or the Sunshine Amendment which might apply to him or her in a post-office holding or post-employment context.

(4) A member of the Public Service Commission or of the Florida Public Service Commission Nominating Council may request an advisory opinion from the Commission as provided in Sections 350.041 and 350.043, F.S.

(5) Any person may request an advisory opinion concerning the applicability and interpretation of Section 112.3215, F.S., to himself or herself in a particular context.

(6) An attorney may request an advisory opinion in behalf of a client if the client would have standing to request that opinion under subsections (1), (2), (3), (4) or (5) above, and where such standing clearly appears in the written request. An employee of a person or body having standing under subsections (1), (2), (3), (4) or (5) above, may request an opinion in behalf of that person or body when directed to do so by that person or body and where such standing and direction clearly appear in the written request. In these cases, the opinion shall be issued to the attorney or employee who requested the opinion. An elected official may request an advisory opinion in behalf of a constituent if the constituent would have standing under subsections (1), (2), (3), (4) or (5) above, and if the constituent has requested the legislator to seek the opinion from the Commission, where such standing and the fact of the constituent's request clearly appear in the written request. However, in order to avoid any appearance of impropriety or undue influence, such opinions shall be issued directly to and in the name of the constituent.
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